Министерството на образованието започва преглед на учебното съдържание по общообразователните предмети

...
Министерството на образованието започва преглед на учебното съдържание по общообразователните предмети
Коментари Харесай

МОН почва пълен преглед на учебниците

Министерството на образованието започва обзор на образователното наличие по общообразователните предмети от 1 до 10 клас.  В целия развой ще се включат повече от 170 експерти от цялата страна, оповестяват от ведомството на акад. Николай Денков. Краен период за приклчюване на задачата не е посочен.

Ще бъдат образувани 2 вида групи. Най-напред учители, методици и психолози ще проучват образователните стратегии по другите предмети. Целта е да се оценят включените в тях понятия и термини, предстоящи резултати, съществуването на връзки сред другите предмети в съответния клас, както и на връзки сред проучвания материал по един и същи предмет в разнообразни класове. 

Друга, по-голяма група ще включва учители, излъчени от синдикалните и работодателските организации в междинното обучение и от районните ръководства на образованието. Те ще четат учебниците по обособените предмети в съответния учебен стадий - начален, прогимназиален и първи гимназиален, и ще преценят до каква степен и по какъв начин образователните стратегии са намерили отражение в наличието им.     

Паралелно с това МОН ще поръча на самостоятелна социологическа организация да направи допитване. Ще бъдат интервюирани представителни извадки от три целеви групи - учители по общообразователни предмети от 1 до 10 клас, възпитаници от 1 до 10 клас и родители на такива възпитаници.

Още през ноември, преди да бъде формирано държавното управление, даде поръчка, че ще бъде изработен обзор на прекомерно тежките учебници. Според него при класическите дисциплини като математика, фиизка, химия  " университетският жанр се е просмукал " и той следва да бъде сменен с понятен метод и повече извършения. Новите дисциплини като технологии и предприемачество пък би трябвало фактически да се изпълнят със наличие, а не просто да звучат хубаво и съвременно. От Българска социалистическа партия упорстват стратегиите да се съобразят с компетентностния метод, с възрастта на учениците, с българската просвета и да не съдържат " джендър идеология ".

В момента учениците учат по нови образователни стратегии, които бяха писани в последните години в резултат на новия закон за учебното и предучилищното обучение от 2016 година Първи по нови стратегии и учебници започнаха да учат децата от 1 и 5 клас, през 2017/18 година - тези от 2, 6 и 8 клас, през 2018/19 година - 3, 7 и 9 клас и така нататък, като през т.г. последно влязоха в действие и новите учебници за 12 клас. Към момента няма разбор по какъв начин те са се отразили на триумфа на учениците - последните национални външни оценения и матури демонстрират същите слаби резултати. 

Ако прегледът на сегашите стратегии и учебници покаже потребност от съществена смяна, то за написването на нови ще са нужни още най-малко 1-2 години. По принцип това би следвало да означава и писане и отпечатване на нови учебници, няколко години откакто към този момент минахме по този път.  Въпросът за броя на учебниците също е оставен за разглеждане по-нататък от съдружните сътрудници, защото няма съгласие за броя им. Има Такъв Народ упорстват за най-много 2 учебника по един предмет, БСП - за един, както и за смяна на системата за оценяване на пригодността на учебниците, която в този момент е официална. 

Анализи на разнообразни неправителствени организации демонстрират, че проблем са не толкоз самите учебници, колкото методите на преподаване, които към момента са остарели. Новият закон вкарва компетентностния метод на хартия, само че той не се осъществя в практиката, бе да вземем за пример заключението на " Образование България 2030 ". Ключов проблем в тази ситуация е и квалификацията на учителите.

 

АНОНИМНА АНКЕТА СРЕД УЧЕНИЦИТЕ

До десетина дни МОН ще пусне също анонимна онлайн анкета измежду учениците от 3 до 10 клас в цялата страна. Тя ще бъде публикувана посредством ученическите препоръки в учебните заведения. В нея децата и младежите ще могат да оценят какъв брой комплициран е за тях образователният материал по обособените предмети , има ли задоволително време за затвърждаване на новия материал, до каква степен наученото ще им бъде потребно в живота и други Учениците ще бъдат питани също дали учителите им употребяват модерни способи на преподаване като работа в групи и по планове, решение на проблеми, цифрови запаси. Въпросите са дефинирани по друг метод според от възрастта на учениците. Попълващите анкетата няма да показват имената и учебното заведение си, само че ще означават дали живеят в огромен град, дребен град или село. По-големите възпитаници ще би трябвало да напишат също междинния си триумф от първия образователен период. Ученическите отзиви ще се събират до края на април т.г. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР